Pääsyn rapujuhlahumua syyskuussa 2018

Pääkaupunkiseudun raputieteilijät kokoontuivat Pääsy ry:n rapujuhlille Suomenlinnan upseerikerholle kauniina perjantaisena iltana syyskuun 21. päivänä armon vuonna 2018. Illalta oli lupaa odottaa suuria, olihan kyseessä kuitenkin perinteikäs Pääsyn järjestämä juhlatilaisuus.

Ilta alkoi leppoisasti upseerikerhon isäntämme toivottaessa juhlaväen tervetulleeksi ja esitellessään ruokalajit sekä maisteltavat viinit. Rapuja oli vieraille tarjolla maittavana alkupalana, ja yhtä lailla perinteeksi jo muodostunut ähertäminen rapujen kimpussa kirvoitti useamman jos toisenkin kommentin. Pääsy ry:n jälkikäteen saamien virallisten tietojen mukaan yksikään rapu ei tästä koitoksesta valitettavasti selvinnyt hengissä, siitä kyvykästä juhlaväkemme lopulta oli.

Pääruoaksi tarjoiltiin ruokaa. Juomaksi oli tällä kertaa valikoitu juomia. Tarkemmin ottaen ruokana oli hyvää ruokaa ja juomina muun muassa valko- ja punaviinejä. Illan mittaan myös schnapsit alkoivat tehdä tehtävänsä, kun arvon vieraat esittivät upeita a cappella -tulkintoja suomenruotsalaisista lauluista. Kirkkaimpien äänten vaietessa möreämmätkin äänenpainot nousivat yhtä lailla kunnioittamaan upseerikerhon historiallista salia. Kaiku kuului kauas – jos ei laulun vuoksi niin entistä useammin yhteiskuntatieteilijöiden tarkkanäköisten sekä kovaäänisten poliittisten analyysien voimasta.

Ruokailun ja laulun tauottua oli juhlaväellä hetki aikaa nautiskella virvokkeita upseerikerhon baarissa. Pitkäksi ilta ei kuitenkaan voinut venyä Suomenlinnassa, sillä lautta ei odottanut ketään erinäisistä ominaisuuksista riippumatta. Illan kääntyessä yöksi urhea joukkiomme päätyi valtaamaan Kauppatorin laitamilla sijainneen KGB-baarin. Pää pystyssä baarista lopulta kotiin selvinneet sankarimme saattoivatkin hyvillä mielin kotioven edessä tuhista: ”Oi jospa oisin saanut olla mukana, eikunniin olinhan minä – vai olinko?”

Antti Hautamäki / Pääsyn hallitus, yhteiskuntasuhteet

(Kuva: Laura Tolkkinen)